De periode na een vroeggeboorte van een kindje brengt voor de jonge ouders veel  stress en zorgen met zich mee. Hun kindje is veel te klein. In de couveuse ligt het aan allerlei draadjes en snoertjes. Zo observeren de zorgprofessionals de kindjes op de gespecialiseerde neonatologie afdeling in een academisch ziekenhuis. Deze periode kan weken tot maanden duren.  Al die tijd wil je graag dicht bij je kindje zijn. Als je dan ver van het ziekenhuis woont, is het lastig deze afstand dagelijks te overbruggen. En in geval van nood ben je niet binnen een paar minuten bij je kindje. Dan biedt een verblijf in een Huis van het Ronald McDonald Kinderfonds uitkomst.

Het ontstaan van Ronald McDonald Huizen

In 1974 opende het allereerste Ronald McDonald Huis. Het werd opgericht door kinderarts-oncoloog Audrey Evans en stond in Philadelphia in Amerika. Dokter Evans raakt geïnspireerd door de ouders van Kim Hill. Het driejarige meisje kreeg de diagnose acute leukemie. Haar ouders Fran en Fred doen er alles aan om dicht bij haar te zijn. Al moeten ze op ziekenhuisstoelen slapen en uit snackautomaten eten; ze wijken niet van haar zijde. Samen met het football-team Philadelphia Eagles en McDonald’s wist zij voldoende geld in te zamelen om het eerste Ronald McDonald Huis in Philadelphia te bouwen. Sindsdien zijn er wereldwijd honderden Huizen gebouwd waar ouders van een ziek kind een “thuis” vinden dichtbij hun kind in het ziekenhuis.

Het Ronald McDonald Kinderfonds draait volledig op sponsoren. De financiën die nodig zijn om het Huis te bekostigen, komen allemaal uit donaties en sponsoring. De werkzaamheden in het Huis worden verricht door vrijwilligers. Zij zorgen voor een schoon en gezellig Huis. Tevens zijn zij het eerste aanspreekpunt voor de ouders. Bij hen kunnen zij hun verhaal kwijt. Voor ouders onderling is het fijn met lotgenoten te kunnen praten.  

Audrey Evans mocht 97 jaar oud worden en overleed op 29 september 2022.   

Het eerste huis in Nederland 

In de jaren ’80 maakte kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte kennis met het Ronald McDonald Huis in Amerika. Hij vond dat deze Huizen ook in Nederland moesten komen. In 1985 werd  het eerste Nederlandse (en Europese!) Huis geopend: Ronald McDonald Huis Emma in Amsterdam. Sindsdien zijn er 11 Huizen, 12 Huiskamers en 3 Vakantiehuizen in Nederland geopend. Bij alle academische ziekenhuizen in Nederland is een Ronald McDonald Huis te vinden.

Wat biedt het Ronald McDonald Huis ouders? 

Woon je niet in de buurt van het ziekenhuis waar je kindje is opgenomen, dan biedt het Ronald McDonald Huis je een tijdelijk tweede thuis. Als ouder ben je op steenworp afstand van je zieke kindje. In een paar minuten sta je naast het bed in het ziekenhuis. In het Huis heeft elk gezin een eigen slaapkamer en badkamer. De keuken, speelkamer, woonkamer en tuin wordt gedeeld met andere ouders. Zo is het als gezin toch bijna net als thuis.

Jezelf terug kunnen trekken in een moeilijke periode is fijn, maar ook ervaringen uitwisselen met ouders in een zelfde situatie is erg belangrijk.  De talloze vrijwilligers bieden een luisterend oor en staan ouders bij met raad en daad. Op deze manier doen de medewerkers hun uiterste best de ouders te ondersteunen waar nodig.  

Hoe kom ik in een Ronald McDonald Huis terecht?

Op de ziekenhuisafdeling, waar je kind is opgenomen, kun je laten weten dat je gebruik wil maken van het Ronald McDonald Huis. Verwijzing naar een gastenkamer loopt altijd via het ziekenhuis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is, en kondigt je komst bij het Huis aan. Als je bij het Huis binnenstapt, word je ingeschreven en krijg je een rondleiding. 

Ouders betalen een eigen bijdrage van € 15,00 per nacht. Deze eigen bijdrage wordt soms deels of volledig vergoed vanuit je eventuele aanvullende zorgverzekering.De werkelijke kosten bedragen € 75,00 per nacht. De sponsors betalen het verschil.

Ronald McDonald & NeoKleertjes

Ook NeoKleertjes draagt het Ronald McDonald Huis een warm hart toe. Uit ervaringsverhalen weten we dat deze Huizen van groot belang zijn voor ouders van prematuur en dysmatuur geboren kindjes. Als je kindje op de NICU ligt, wil je dichtbij zijn als de gezondheidstoestand van je kindje verandert. Onze sponsoring bestaat uit het gratis verzenden van pakketjes met leuke, passende kleertjes aan de kersverse ouders, die in het Ronald McDonald Huis verblijven. Bovendien vind je in een aantal Huizen leuke boekjes met daarin een impressie van de NeoKleertjes collectie.