In dit artikel vertel ik je meer over het moment waarop je prematuur baby voor het eerst prematuur kleertjes aan mag. Lig je kindje nog in de couveuse? Ook dan zijn er mogelijkheden om naar prematuur kleertjes te kijken. Het opvrolijken van de couveuse met leuke accessoires is een van de mogelijkheden. Wil je weten waar je op moet letten bij het prematuur kleding? Daarover vind je meer informatie in het artikel Waar moet je op letten bij prematuur kleding?.

Prematuur kleertjes in de couveuse

Een te vroeggeboren baby of een baby met een laag geboortegewicht ligt vaak de eerste tijd in de couveuse. Daar heeft het vaak alleen een luier aan en een mutsje op. Dat is voornamelijk zo vanwege praktische redenen. De eerste reden hiervoor is dat je kindje nog volop gemonitord wordt. Het ligt aan allerlei snoertjes en draadjes. Kleertjes aantrekken is dan niet zo handig. Ten tweede is het voor artsen en verpleegkundigen heel belangrijk om je baby goed te kunnen zien. Door je kindje te observeren kan namelijk al veel ontdekt worden. Kleding maakt dat moeilijker. Als laatste kost het voor deze allerkleinsten kindjes heel veel energie om aangekleed te worden. Als ze zo klein en fragiel zijn, dan kunnen ze alle energie gebruiken om aan te sterken en te groeien. Bovendien is een couveuse natuurlijk al warm genoeg.

Wat mag er dan wel? Zoals elke baby krijgt ook een prematuur of dysmatuur geboren kindje een prematuur mutsje op. Het hoofdje van een baby is relatief groot ten opzichte van de rest van het lichaam. Daardoor verliest een baby relatief veel warmte via het hoofd. Een mutsje voorkomt dit. In enkele gevallen mag je baby ook al sokjes aan. Tevens zijn er ziekenhuizen waarbij je couveusekindje aan het einde van de couveusetijd al een couveuseshirtje of rompertje aan mag. Tegenwoordig zijn er steeds meer ziekenhuizen waarbij te vroeg geboren kinderen al wel prematuur kleding aan mogen. Je kindje is dan nog zo klein, dat zelfs de reguliere prematuur maat 40 of 44 niet past. Dan moet je op zoek naar maat 30, 34 of 38. Of kijk naar de maat die past bij lengte en gewicht van je kindje op dat moment. Je vindt hier een handige maattabel.

Couveusebaby prematuur
Couveuse kleding

Prematuur geurdoekje

Naast prematuur kleertjes kun je de couveuse ook op een andere manier leuk aankleden om het zo een eigen touch te geven. Denk bijvoorbeeld aan couveusedekentjes en geurdoekjes. Naast dat couveusedekentjes en geurdoekjes heel praktisch zijn voor prematuur kinderen zorgt het er ook voor dat je de couveuse leuk kunt aankleden. Mijn tip: doe dit dagelijks en maak hier een feestje van!

Couveusekleding wassen

Zorg ervoor dat je geurdoekjes en dekentjes koopt die op 60 graden gewassen kunnen worden. Was de producten ook altijd eerst op 60 graden met een neutraal wasmiddel voordat je ze gebruikt in de couveuse. Dit wordt vanuit de hygiëne richtlijnen van de NICU afdeling aanbevolen. Probeer het dekentje en de geurdoekjes zoveel mogelijk zelf te wassen om te voorkomen dat ze zoek raken in de grote berg met ziekenhuis was. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om zelf te wassen kies dan voor herkenbare couveusedekentjes en geurdoekjes, zodat je ze niet kwijt raakt.

Eindelijk prematuur kleertjes aan

Het leven op een NICU afdeling als ouder van een couveusebaby is een roller coaster. Zo kan het dagen lang lijken alsof je kindje niet vooruitgaat en dan, van de ene op het andere moment, mag je kindje al kleertjes aan. Waar moet je op letten bij prematuren kleertjes? Waar kun je prematuur kleding kopen? Welke maat heeft mijn prematuur baby nodig? Allemaal relevante vragen waar je dan ineens voor komt te staan. Dan is het handig om je al ingelezen te hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je te vroeggeboren kindje zichzelf warm kan houden, dan mag het eindelijk uit de couveuse en naar een warmtebedje. Vaak is dit ook het moment dat je baby prematuur kleertjes aan mag, maar overleg dit voor de zekerheid altijd eerst met de verpleging. Kies dan voor een leuk setje prematuur kleding. Let erop dat je de juiste maat koopt. Goed passende kleertjes helpen je kindje namelijk om zichzelf op temperatuur te houden.

Prematuur kleertjes kopen

Koop niet meteen een hele prematuren uitzet in maat 30, 34, 38 of 44, maar investeer in een paar kledingstukken van goede kwaliteit die je af kunt wisselen. Maak het jezelf, je baby en de verpleging het zo makkelijk mogelijk door prematuur kleertjes te kiezen die makkelijk aan- en uit te trekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een leuk broekje, overslagshirtje, mutsje en een paar sokjes om de outfit compleet te maken. Houd er ook hier rekening mee dat de kleertjes op 60 graden gewassen kunnen worden. Was alle kleding eerst op 60 graden met een neutraal wasmiddel en zonder wasverzachter voordat je je baby de kleding aantrekt.

Wil je op de hoogte blijven van leuke acties? Volg ons dan op Instagram!