In dit artikel neem ik je mee in alles wat komt kijken bij kleding voor prematuur en dysmatuur geboren baby’s. Waar moet je op letten bij het kopen, wassen en aantrekken van prematuurkleding voor je baby? Je leest het allemaal in dit artikel. Wil je meer weten over wanneer je kindje kleertjes aan mag? Dat lees je in het artikel wanneer prematuur kleding aan?
Prematuurkleding van zachte stoffen
De huid van prematuur geboren kindjes is nog heel teer. Het is vaak dun, rood en soms zelfs een beetje doorschijnend. Dit komt daardoor premature kindjes nog weinig tot geen onderhuids vet hebben. Daardoor zijn de bloedvaten goed zichtbaar en is de huid kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om kleertjes te kopen die geschikt zijn voor de gevoelige en kwetsbare babyhuid. Prematuurkleding wordt eigenlijk altijd gemaakt van stoffen die hoofdzakelijk uit katoen bestaan. Katoen is namelijk vriendelijk voor de huid. Vaak wordt gekozen voor zacht tricot. Dit bestaat voor 95% katoen en voor 5% uit lycra. Het grote voordeel hiervan is dat de stof ook een beetje elastisch is.
Ook is het belangrijk om te letten op het gebruik van schadelijk middelen tijdens het productieproces van de stoffen. Kies daarom voor kleding die gemaakt is van stoffen met het Oeko Tex standaard 100 keurmerk. Dit keurmerk ziet toe op het vermijden van schadelijke stoffen bij de productie van de stoffen. Daarmee is onze prematuur babykleding zeer geschikt voor de gevoelige babyhuid.
Maten en pasvorm
Een goede pasvorm en de juiste prematuur kledingmaat is van groot belang voor prematuur en dysmatuur geboren baby’s. Goed passend kleding zorgt er namelijk voor de warmte goed vastgehouden wordt waardoor je baby zichzelf makkelijker op temperatuur kan houden. Zorg er dan ook voor dat je prematuur kleertjes koopt in de juiste maat. Een mouwtje of broekspijp omslaan is geen probleem, maar voorkom te wijde prematuur kleding. Overslagshirtjes met lintjes zijn daarbij een handig kledingstuk, omdat je daarmee het shirtje nauwsluitend dicht kunt knopen.
Prematuur kledingmaten worden bepaald aan de hand van de zwangerschapsduur, het gewicht van het kindje en de omtrek van het hoofdje (voor mutsjes). NeoKleertjes maakt prematuur kleding in maat 30 t/m 44. Wil je meer informatie over prematuur kledingmaten? Kijk dan in de maattabel.
Prematuurkleding wassen
Vanuit neonatologie richtlijnen is het advies om prematuurkleding en accessoires als geurdoekjes en couveusedekentjes te wassen op 60 graden. Dit is nodig vanwege hygiëne voorschriften. De premature babyhuid is nog erg dun. Hierdoor is de huid van je baby gevoeliger voor irritaties en bacteriën. Gebruik bij het wassen daarom een neutraal wasmiddel zonder bleek en was de kleertjes binnenstebuiten. Belangrijk is dat het wasmiddel pH neutraal is en geen bleekmiddel of parfum bevat. Wasverzachter wordt sterk afgeraden, omdat hier parfum of andere toevoegingen in zitten. Nog een extra wastip: Doe een klein scheutje witte azijn (geen schoonmaakazijn, maar natuurazijn) in het wasverzachterbakje. Hiermee spoel je namelijk alle zeepresten uit de was en het gaat ontkleuren tegen. Bovendien is het ook nog goed voor je wasmachine omdat azijn kalkaanslag verminderd.
Het is niet aan te raden om de kleding na het wassen vervolgens in de wasdroger te drogen. Daardoor kunnen de premature kleertjes krimpen. Hang de kleertjes op een wasrek en laat het aan de lucht drogen. Daarna kun je de kleertjes direct opvouwen of strijken. Om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood zijn, kan ik het strijken van de prematuur kleding aanbevelen. Om de kleertjes mooi te houden is het wel belangrijk om ze binnenstebuiten te strijken of om een theedoek te gebruiken tussen de strijkbout en het kledingstuk.
Het is belangrijk om de prematuur kleding eerst te wassen voordat je de kleding bij je kindje aantrekt of de accessoires in de couveuse of het warmtebedje legt. Er zijn prematuur kledingwinkels die aangeven dat hun kleertjes gewassen verzonden worden. Mijn tip is om toch het zekere voor het onzekere te nemen en de kleding uit voorzorg nogmaals te wassen.
Prematuurkleding aantrekken
Voor oudere kinderen en volwassenen is aan- en uitkleden een routinematige handeling die vaak weinig tot geen energie kost. Voor een premature of dysmature baby ligt dat anders. Elke (dagelijkse) handeling, zoals aankleden of eten, is een hele opgave. Het kost voor zo’n klein kindje veel energie. Energie die ze eigenlijk beter kunnen besteden aan groeien en aansterken. Elk beetje energie dat je kindje op deze manier bespaart, is dan mooi meegenomen. Kies daarom voor prematuur kleding die makkelijk aan- en uit te trekken is.
In sommige ziekenhuizen is het toegestaan om je kindje ook in de couveuse iets van kleertjes aan te geven. Voor prematuur baby’s in de couveuse, mits toegestaan, kun je kiezen voor een couveuseshirtje. Kies een shirtje dat open te leggen is waardoor je je kindje erin kunt leggen. Daarmee voorkom je dat het shirtje over het hoofdje aan moet. Let er ook op dat eventuele snoertjes en slangetjes hun weg kunnen vinden naar buiten.
Wanneer je kindje in een warmtebedje ligt en daadwerkelijk een compleet prematuur setje aan mag, dan is een shirtje in de vorm van een overslagshirtje een goede optie. Het voordeel van een overslagshirtje is, net als bij een couveuseshirtje, dat het helemaal opengelegd kan worden, waardoor het shirtje niet over het hoofdje aangetrokken hoeft te worden. Daarmee zorg je ervoor dat je kindje aankleden en uitkleden als minder vermoeiend zal ervaren.
Comfort en uitstraling
Niet alleen het gemak van aankleden is belangrijk bij prematuurkleding, maar ook het comfort van de kleding wanneer je kindje het aan heeft. Daarbij is het materiaal van de kleding heel belangrijk, maar ook alle andere toebehoren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zacht babyklittenband of lintjes in plaats van harde drukknoopjes. Ook het gebruik van maatlabels of merklabels kunnen de babyhuid irriteren.
Naast alle praktische en noodzakelijk punten om rekening mee te houden, wil het oog natuurlijk ook wat. Je prematuur geboren baby voor het eerst kleertjes aangeven is natuurlijk een feestelijk moment. Waarschijnlijk is het een moment waar je al lange tijd naar uitgekeken hebt. Zoek dan leuke kleertjes voor je kindje uit dat binnen jouw stijl past. Nog een extra tip daarbij: vermijd kleding met een groot logo van de winkel op het kledingstuk. Omdat prematuurkleding zo klein is, is een logo relatief groot. Zeker bij mutsjes kan dat al snel flink uitsteken.
Van links naar rechts: maat 38, maat 34 en maat 30