Je beste vriendin, je broer of je buurvrouw is bevallen van een te vroeg geboren baby of een kindje met een laag geboortegewicht. Gefeliciteerd! Het vinden van een geschikt kraamcadeau voor deze situatie kan dan best een uitdaging zijn. Vaak breekt eerst nog een onzekere tijd aan in het ziekenhuis. Een standaard kraambezoek zit er dan meestal nog niet in. Toch wil je een leuk cadeautje kopen om de ouders een hart onder de riem te steken. In dit artikel vind je 7 leuke én praktische ideeën voor een prematuur kraamcadeau. Vergeet ook niet de 2 bonustips aan het einde!

Invulboek voor prematuren

Een invulboek voor prematuren is speciaal voor prematuur en/of dysmatuur geboren baby’s ontworpen. Het is het ideale kraamcadeau om ouders van een prematuur en/of dysmatuur geboren baby een hart onder de riem te steken. Een mooi boek voor nú en later!

Het grote kleine babyboek is hét invulboek voor prematuren/dysmaturen. Een bijzonder boek om alle kostbare herinneringen in te bewaren én te koesteren. Het is een invulboek speciaal gemaakt voor prematuur en/of dysmatuur geboren baby’s. Het is naast een ‘normaal’ babyboek, ook een weekdagboek. Deze begint vanaf zwangerschapsweek 24 en is specifiek voor in het ziekenhuis en later voor thuis. Een prachtig naslagwerk voor o.a. alle bijzondere ‘eerste keertjes’, verhuizingen naar verschillende ziekenhuisafdelingen en nog veel meer mijlpalen die uniek zijn in het leven van een te vroeg en/of te licht geboren baby. Uiteraard is er ook voldoende ruimte voor extra notities, bijzondere verhaaltjes en foto’s.

Prematuur kleding

Een ‘klassiek’ kraamcadeau is natuurlijk een leuk setje kleding voor het pasgeboren kindje. Ook voor te vroeggeboren baby’s is dit mogelijk! Kies dan niet voor maatje 50 of 56, maar voor kleding met een prematuur maat 30, 34, 38 of 44. De maat is afhankelijk van de fase waarin het kindje zich bevindt. Ligt het kindje nog in de couveuse? Dan is een mutsje, couveuseshirtje of rompertje het meest geschikt. Mag het kindje al in een warmtebedje? Vaak mag het dan ook al kleertjes aan. Dan kun je kiezen voor een overslagshirtje, broekje, mutsje of een compleet kledingsetje in maat 38 of 44.

Wil je meer weten over wanneer een kindje kleertjes aan mag of waar je op moet letten bij prematuur kleding? Lees dan onze artikelen Wanneer mag je kindje kleertjes aan? en Waar moet je op letten bij prematuur kleding?

Geurdoekjes, omslagdoeken en couveusedekentjes

Ben je op zoek naar een praktisch cadeau voor de ouders van een prematuur kindje? Dan is een geurdoekje, couveusedekentje of een omslagdoek een goed idee. Ze zijn allemaal bedoeld om het hechtingsproces tussen baby en ouders te bevorderen door lichaamsgeur en buidelen. Een geurdoekje kan gebruikt worden om de lichaamsgeur van papa en mama over te brengen op de baby in de couveuse. De geur zorgt voor een geborgen gevoel bij de baby als papa of mama er even niet zijn. Met een couveusedekentje kun je ook de lichaamsgeur overbrengen, maar tegelijkertijd is het ook een leuke aankleding van de couveuse. Ook zijn ze geschikt als dekentje tijdens het buidelen, net als de omslagdoeken.

Vergeet ook broertjes of zusjes niet van een prematuur baby

Wanneer de prematuur of dysmatuur geboren baby een of meerdere broertjes/zusje heeft, dan breekt voor hen ook een bijzondere tijd aan. Misschien zijn papa en mama wel veel in het ziekenhuis bij het pasgeboren kindje. Of verblijft het gezin in een Ronald McDonaldhuis. Betrek ze bij deze bijzondere tijd en leg ze uit wat er aan de hand is. Daar kun je ook een leuk boekje voor gebruiken Muisje in een glazen huisje. Dit boekje legt uit wat er met een couveusekindje gebeurt. Of zorg voor een beetje extra steun in de vorm van een nieuw vriendje Haas Klaas. Dit leuke knuffelkonijn is lekker zacht, waardoor het lekker knuffelt.

Cadeaubon prematuur

Ben je op zoek naar een prematuur kraamcadeau dat altijd goed is? Dan is een cadeaubon een goed idee! Bepaal zelf het bedrag en voeg eventueel een persoonlijke boodschap toe. Een kraamcadeau dat ouders zeker zal bevallen.

Gedichten of een kaartje bij vroeggeboorte

Zeg het met woorden. Een persoonlijk kaartje of een gedicht dat toepasselijk is voor de situatie is altijd een goed idee. Daarmee laat je merken dat je aan het gezin denkt en ze steunt. Een klein gebaar met grote impact!

Kraamcadeau prematuur pakket

Je kunt natuurlijk zelf een aantal leuke artikelen bij elkaar winkelen en dit vervolgens leuk inpakken, maar je kunt ook meteen een vooraf samengesteld kraampakket uitzoeken. Let er dan natuurlijk wel op dat dit een pakket is dat geschikt is voor (ouders van) een prematuur of dysmatuur geboren baby. Bij NeoKleertjes shop je leuke kraampakketten voor ieder budget.

Bonustip 1: maaltijden

Dan heb ik nog 2 leuke bonustips voor je! Want ook zonder een prematuur kraamcadeau kun je een mooi gebaar tonen.

Naast leuke en handige kraamcadeaus voor prematuur baby’s kun je ook op een andere manier een grote steun voor het gezin zijn! Wanneer een kindje prematuur of dysmatuur geboren wordt, dan ligt het vaak in het ziekenhuis. Papa en mama zullen dus veel in het ziekenhuis aanwezig zijn. Misschien verblijven ze zelfs een eindje van huis in een Ronald McDonaldhuis. Na een lange dag in het ziekenhuis staat je hoofd vaak niet meer naar uitgebreid en gezond koken. Dan is een vers bereide maaltijd die enkel nog even opgewarmd moet worden een heel fijn cadeautje! Denk bijvoorbeeld aan een bak verse soep of een ovenschotel die enkel nog een half uurtje in de oven hoeft. De ouders zullen je meer dan dankbaar zijn.

Bonustip 2: schoonmaak

Een vroeggeboorte komt altijd onverwacht. Dat kan betekenen dat de babykamer bijvoorbeeld nog niet helemaal klaar was en nog niet alleen babykleertjes zijn gewassen. Of wat dacht je van een drukke ziekenhuisperiode of een verblijf in een Ronald McDonaldhuis? Dan blijft het huishouden ook liggen. Trommel een groepje vrienden of familie op en maak de babykamer in orde en maak het huis aan kant. Zo geef je de ouders bij thuiskomst een warm én schoon welkom!

Lees ervaringen prematuur en andere interessante artikelen over prematuur geboorte op onze website. Volg ons ook op Instagram!